ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ/ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
- ΣΓΑΝΤΖΟΥ
- Συντάκτης θέματος
Λιγότερα
Περισσότερα
1 Χρόνος 7 Μήνες πριν #902
από ΣΓΑΝΤΖΟΥ
ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ/ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ δημιουργήθηκε από ΣΓΑΝΤΖΟΥ
Θα ήθελα παρακαλώ πολύ να ρωτήσω (και να επιβεβαιώσω), στο πλαίσιο μελέτης, εάν οι "διαταραχές ψυχικών λειτουργιών" ως έννοια ταυτίζονται με τις διαταραχές των "ανώτερων νοητικών λειτουργιών", που χρησιμοποιείται εναλλακτικά σε κάποια συγγράμματα.
Επίσης, όταν λέμε "διανοητική διαταραχή" ή "διαταραχές της διάνοιας", ουσιαστικά δεν είναι οι "ψυχικές διαταραχές"; Διαχωρίζονται κάπως οι έννοιες μεταξύ τους π.χ. βάσει του οργανικού υποστρώματος της διαταραχής; Είδα και σε ένα σύγγραμμα ότι η "διανοητική διαταραχή" ταυτίζεται με την "νοητική υστέρηση" και όλες οι άλλες είναι "ψυχική διαταραχή". Πλέον όλες δεν συνιστούν "ψυχική διαταραχή"; Ωστόσο το ICD-11 απομονώνει κάποιες ως 'νευροαναπτυξιακές διαταραχές", πάλι επιμερίζοντας την έννοια "ψυχική διαταραχή". Μπορώ κάπως να διαχωρίσω επιμέρους τις διαταραχές σε "ψυχικές" και "διανοητικές"; Αυτό δεν διασπά την ολότητα;
Εάν μπορείτε να με παραπέμψετε και σε κάποιο σύγγραμμα για τον διαχωρισμό μεταξύ "ψυχή", "πνεύμα", "διάνοια" κτλ θα σας ήμουν ευγνώμων. Έχω και του Ουλή για την φιλοσοφία της μεθοδολογίας.
Επίσης, όταν λέμε "διανοητική διαταραχή" ή "διαταραχές της διάνοιας", ουσιαστικά δεν είναι οι "ψυχικές διαταραχές"; Διαχωρίζονται κάπως οι έννοιες μεταξύ τους π.χ. βάσει του οργανικού υποστρώματος της διαταραχής; Είδα και σε ένα σύγγραμμα ότι η "διανοητική διαταραχή" ταυτίζεται με την "νοητική υστέρηση" και όλες οι άλλες είναι "ψυχική διαταραχή". Πλέον όλες δεν συνιστούν "ψυχική διαταραχή"; Ωστόσο το ICD-11 απομονώνει κάποιες ως 'νευροαναπτυξιακές διαταραχές", πάλι επιμερίζοντας την έννοια "ψυχική διαταραχή". Μπορώ κάπως να διαχωρίσω επιμέρους τις διαταραχές σε "ψυχικές" και "διανοητικές"; Αυτό δεν διασπά την ολότητα;
Εάν μπορείτε να με παραπέμψετε και σε κάποιο σύγγραμμα για τον διαχωρισμό μεταξύ "ψυχή", "πνεύμα", "διάνοια" κτλ θα σας ήμουν ευγνώμων. Έχω και του Ουλή για την φιλοσοφία της μεθοδολογίας.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- gekonst
Λιγότερα
Περισσότερα
1 Χρόνος 7 Μήνες πριν #906
από gekonst
Απαντήθηκε από gekonst στο θέμα ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ/ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να δείτε τις απαντήσεις
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ΣΓΑΝΤΖΟΥ
- ΣΓΑΝΤΖΟΥ
- Συντάκτης θέματος
Λιγότερα
Περισσότερα
1 Χρόνος 7 Μήνες πριν #907
από ΣΓΑΝΤΖΟΥ
Απαντήθηκε από ΣΓΑΝΤΖΟΥ στο θέμα ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ/ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να δείτε τις απαντήσεις
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
Psychopathology Forum
-
ΘΕΜΑΤΑ
- ΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ/ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ